Door een mankement aan een brug reed een autobegin juli pardoes het water in. Slachtoffer Samya Ghridat (27) stelt de gemeente Groningen aansprakelijk.
KOOS BIJLSMA

GRONINGEN Ze dacht dat haar laatste uur had geslagen. “Mijn gedachten gingen in deze hachelijke momenten slechts uit naar mijn 3-jarige zoontje dat deze middag bij de kinderopvang verbleef. ik dacht: hij moet opgroeien zonder zijn moeder.”

Samya Ghridat (27) uit Groningen zat als bijrijdster naast haar 35-jarige vriend, toen hun auto donderdagmiddag 2 juli bij de Van Ketwich Verschuurbrug in de wijk Corpus den Hoorn pardoes het water inreed. Vermoedelijk door een technisch mankement stond deze hefbrug nog open nadat enkele schepen het Noord-Willemskanaal waren gepasseerd, terwijl de slagbomen al wel weer omhoog waren gegaan. Samya en haar vriend schatten dat ze ten tijde van het ongeval 15 à 20 kilometer per uur reden. “Bij een hogere snelheid hadden we ons te pletter gereden tegen de kademuur.”

De twee hielden vanwege de slagbomen die omhoog stonden geen rekening met een geopende brug. “Het donkere gat dat ontstaat als een brug open is, zie je niet omdat je denkt dat het schaduw is.”

Doordat de voorruit meteen kapotsloeg, stroomde water de auto in. Al vrij snel kon de bestuurder via het portier de auto verlaten. Zijn vriendin kostte dat veel meer moeite. Door de klap verkeerde ze in een shock, waardoor ze zich niet veel meer herinnert. “Ik weet dat ik achterin de auto lag. Hoe ik daar gekomen ben, weet ik niet meer. Doordat de auto in rap tempo vol water liep, dacht ik dat ik doodging.”

Door te schoppen kon ook Ghridat zich uiteindelijk uit de auto bevrijden. Haar vriend en omstanders hielpen haar op het droge. Haar vriend bleef ongedeerd, maar Ghridat hield een gapende wond aan haar rechterbeen aan het ongeval over. In het ziekenhuis kreeg ze zestien hechtingen. Nu, tien dagen later, is ze nog steeds niet erg mobiel. “Ik kan niet fietsen om boodschappen te doen.” Ook psychisch is ze er slecht aan toe: “Ik heb last van nachtmerries. Dan draait het ongeval zich af als een film in mijn hoofd. En ik sta doodsangsten uit als ik nu weer een brug over moet.”

Ze nam een letselschadejurist in de arm die de gemeente Groningen inmiddels aansprakelijk stelde. Volgens jurist de Jong van bureau Schut-Oosting in Assen had de gemeente veiligheidsmaatregelen moeten nemen toen de defecte brug open bleef. “Dit ongeval had nooit mogen gebeuren.”

Overduidelijk is volgens hem dat de brug technisch niet deugde: “Kort na het incident stortte nota bene het hele brugdek naar beneden. Wonder boven wonder waren mijn cliënt, haar vriend en de brandweerlieden die het autowrak borgen, op veilige afstand.”

Ghridat houdt blijvend letsel over aan haar been, verklaart het ziekenhuis. Ze moet nog veel plastische chirurgie ondergaan. Haar raadsman: “Ze had ooit fotomodellenwerk willen doen. Dat kan ze nu vergeten.” Hij eist ook smartengeld.

Bron: Dagblad van het Noorden